اصطلاحات « گرده گیاه» و « گرده زنبور عسل » یکی نیستند .
گرده گیاه توسط گیاه نر یا اندام نر یک گیاه تولید می شود ،
در حالی که گرده زنبور عسل ، گرده گیاهی تغییر ماهیت یافته توسط زنبور عسل است .
گرده گیاهان ، اجرامی بسیار ریز و میکروسکوپی هستند
که به عنوان عناصر بارور کننده نر در بساک گیاهان گلدار تولید می شود .
گرده ی بسیاری از گیاهان ، به ویژه گرده های سبک که توسط باد حمل می شوند
عامل ایجاد حساسیت در برخی انسان ها هستند .
به طور مثال ، گرده ها برخی از پادگن های پروتئینی را تولید می کنند
که این پادگن ها قادرند در افراد حساس علایم حساسیتی پدید آورند .
طول مدت زنده ماندن دانه گرده ۳ تا ۴ ساعت و گاهی تا چند روز است .
چنان چه دانه ی گرده زنده توسط عوامل منتقل کننده
آن روی کلاله گیاه مناسب قرار گیرد ، با جذب آب متورم می شود و لوله ی گرده را ایجاد می کند .
هسته گرده از طریق لوله گرده وارد تخمک موجود در کلاله ی گیاه شده
و لقاح انجام می شود و نتیجه این لقاح ایجاد دانه یا بذر گیاه است
که این بذر به نوبه خود وقتی در شرایط مناسب قرار گیرد ، از آن یک گیاه جدید می روید .
دانه های گرده ۵/۲ تا ۳۵۰ میکرون قطر دارند .
گرده های کوچک با قطر ۲۰ تا ۵۰ میکرون ، به علت سبکی وزن توسط باد قابل حمل هستند ،
در حالی که گرده های بزرگ تر که سنگین ترند
و یا گرده های کوچکتر از ۲۰ تا ۵۰ میکرون توسط ات به خصوص زنبور عسل
به گیاهان ماده یا عضو ماده ی گیاهان منتقل می شوند .
گرده هایی که توسط ات منتقل می شوند ،
در ایجاد حساسیت های انسانی نقشی ندارند ،
زیرا ات این گرده ها را از گل های نر به گل های ماده منتقل می کنند ،
بدون این که در هوا پراکنده شوند .
در واقع علت ایجاد حساسیت توسط گرده های بادبرد ،
پراکنده بودن آن ها در هوا و وارد شدن ناخواسته و غیرقابل اجتناب آن ها
به داخل دستگاه تنفسی انسان از طریق تنفس هوای گرده دار است .
شاید اگر شرایط استنشاق گرده های بزرگ تر نیز فراهم شود ،
آن ها نیز از خود حساسیت زایی نشان دهند .
گونه های مختلف گیاهان گلدار ، گرده هایی به شکل ها ،
اندازه ها و رنگ های متفاوت تولید می کنند .
گرده ها عموما واجد دو لایه محافظ داخلی و خارجی هستند
که لایه ی خارجی با ماده ی سختی که دارد ،
ساختمان داخلی را از عوامل مخرب محیطی مصون نگه می دارد
و لایه داخلی که حفاظت هسته را به عهده دارد ، حاوی ذخایر نشاسته و چربی است .
رنگ گرده در گونه های مختلف گیاهی متفاوت است ،
علاوه بر آن عواملی چون نور آفتاب ، شرایط آب و هوایی و نوع مواد معدنی و غیره
گرده روی رنگ دانه های گرده اثر دارند .
اما معمولا دانه های گرده به رنگ های زرد ، قهوه ای ، نارنجی ، قرمز ،
کرم ، سفید و مخلوطی از رنگ های مختلف دیده می شود .
عموما رنگدانه های فلاوونوئیدی ، کاروتینوئیدی و گزانتوفیل موجود در لایه خارجی گرده ،
عوامل مولد رنگ های خاص در گرده ی انواع گیاهان محسوب می شوند .
کربوهیدرات های گرده ی تازه که به طور عمده شامل ساکارز ،
فروکتوز ، گلوکز ( دکستروز ) ، گالاکتوز، مانوز ، گزیلوز ، نشاسته و غیره است ،
به طور میانگین ۳۱ % وزن گرده ی تازه را تشکیل می دهد .
گرده زنبور عسل در مقایسه با گرده گیاهان ، مقادیر بیشتری قند دارد ،
زیرا زنبوران عسل مقداری قند به گرده ی گیاهان می افزایند .
پروتئین گرده حاوی ۱۹ اسید آمینه است که این ها تمامی اسیدهای آمینه ی ضروری را شامل می شوند .
لذا پروتئین گرده از لحاظ کیفیت یک پروتئین کامل بوده و در ردیف پروتئین های بسیار مرغوب ؛
مثل ، پروتئین شیر و پروتئین زرده ی تخم مرغ است .
چربی خام یا عصاره ی اتری گرده که شامل مواد قابل حل در اتر ؛
یعنی ، چربی ها ، روغن ها ، رنگدانه ها ، رزین ها ، ویتامین های محلول در چربی و غیره است ،
حاوی ۱۳ نوع اسید چرب است و برحسب گونه ی گیاه ،
بر اساس ماده خشک ۱ تا ۱۴ درصد محتوای گرده را شامل می شود .
دانه ی گرده شامل مقادیر قابل توجهی ویتامین ها ، به خصوص ویتامین های محلول در آب است .
کاروتن ( پیش ماده ی ویتامین آ ) ، انواع ویتامین های گروه ب ( ب کمپلکس )
و ویتامین ث ( اسید آسکوربیک ) در دانه ی گرده گیاهان فراوان است ،
درحالی که ویتامین های آ ، کا و ئی نیز به مقادیر اندک در دانه ی گرده یافت می شوند .
گرده از لحاظ عناصر معدنی پر نیاز ( کلسیم ، پتاسیم ، فسفر ، سدیم ، کلر، منیزیم و گوگرد )
و نیز عناصر معدنی کم نیاز ( آهن ، منگنز ، روی ، مس ، ید ، کبالت ، مولیبدن ، نیکل و غیره )
به حدی غنی است که به تنهایی قادر است به عنوان تنها خوراک لاروهای زنبور عسل ،
موجبات رشد سریع آن ها را فراهم کند .
البته میزان یا درصد عناصر معدنی موجود در دانه ی گرده ،
علاوه بر گونه گیاه و برخی عوامل دیگر ، به شدت تحت تاثیر محتوای مواد معدنی خاک قرار دارد .
در نقاطی که خاک کمبود یک عنصر معدنی را نشان دهد ،
این کمبود یقینا در مقدار همان عنصر در تمام بافت های گیاه و نیز گرده تظاهر می کند .
گرده با داشتن آنزیم های مختلف ،
به هضم غذاها در دستگاه گوارش انسان یا حیوانات کمک موثری می کند .
تولید گرده در گیاهان تحت تاثیر عوامل ژنتیکی و فیزیولوژیکی است .
تولید گرده در یک هکتار باغ میوه با گونه های مختلف گیاهی حدود ۴ کیلوگرم و در یک هکتار
کشت کلم روغنی به طور متوسط ۱۵ کیلوگرم است .
از لحاظ تعداد گرده ی تولید شونده توسط هر گل نیز اختلاف زیادی بین گونه های مختلف گیاهی وجود دارد ؛
به طور مثال ، در بساک هر گل یونجه ، به طور متوسط ۳۳۵۰ دانه ی گرده
و در بساک سنبله ی درخت غان به طور متوسط ۶ میلیون دانه ی گرده تولید می شود .
ارقام مربوط به تولید متوسط گرده توسط گل های تولید شونده
در هر هکتار از کشت گیاهان زراعی ، جنگل ها و مراتع نشان می دهد
که ظرفیت تولید گرده بسیار بالا بوده و با توجه به قابلیت استحصال
و کاربردهای آن در تغذیه ی انسانی ، تغذیه ی حیوانات ، مصارف دارویی وغیره ،
ضرورت ایجاب می کند که به تولید گرده در ایران به عنوان یک کار اشتغال زا ،
درآمد زا و پر منفعت برای کشور نگریسته شود .
مقدار تولید گرده در گیاهان مختلف متفاوت است .
این تفاوت در مورد میزان تولید شهد در گیاهان مختلف کمتر است .
بازده تولید گرده در گیاهان تحت تاثیر عوامل ژنتیکی و فیزیولوژیکی است .
در یک هکتار باغ میوه با درختانی از گونه های مختلف حدود ۴ کیلوگرم گرده در سال تولید می شود .
تعداد دانه های گرده ی تولیدی توسط گل گونه های مختلف گیاهی نیز تفاوت چشمگیری دارد ،
به طوری که در بساک گل یونجه ۲۱۰۰ تا ۴۶۰۰ و در گل آذین سنبله درخت جنگلی غان ۶ میلیون دانه گرده شمارش شده است .
در تابستان ، در فضای بالای برخی جنگل ها ابری از دانه های گرده مشاهده می شود .
زمان تولید گرده در گیاهان در طول روز به درجه حرارت محیط بستگی دارد .
گل های بهاره ؛ مانند ، گل سیب ، در روزهای گرم ، خشک و آفتابی گرده بیشتری از روزهای سرد ، ابری و بارانی تولید می کنند .
در مناطق گرمسیری ، درختان در اواخر بهار و علف ها در تابستان گرده زیادی تولید می کنند .
برای تعیین احتمال بروز حساسیت در افراد حساس به گرده ی برخی گیاهان ، دانه های گرده ی موجود در هوا شمارش می شوند
و برای این شمارش یک متر مکعب از هوای یک ناحیه در طول ۲۴ ساعت شبانه روز از لحاظ تعداد میانگین گرده در هوا شمارش می شود .
این اطلاعات ارزش تحقیقاتی و پزشکی دارند .
برای شمارش گرده محصولات زراعی از دستگاه گرده شمار خودکار که در مزارع و در ۳۰ سانتی متری بالای محصولات نصب می شود ، استفاده می شود .